1. SRPNA (POVODNĚ V MIDNAPORE)

28. 11. 2019 9:40
Rubrika: VILIAMŮV BLOG

Zatímco v České republice pálilo slunce a teploměry ukazovaly třicítky, v Phulpahari jsme se v tu dobu potýkali s docela jiným přírodním živlem. V noci z 28. na 29. července jsme zažili celonoční a velmi vydatný liják, který způsobil lokální povodeň.

 

Vydatně začalo pršet už kolem nedělní dvacáté hodiny večerní, a protože pršelo celou noc, ráno jsme se probudili do docela jiného dne, než by tomu bylo normálně. Dolní polovina našeho pozemku byla zcela pod vodou a hladina obřího jezera sahala skoro až ke vchodu do nemocnice. Problém nastal v odtoku vody ze sousedních polí, odkud je voda odváděna do drenážního koryta, které sousedí s naším pozemkem, ohraničeným zdí. Na výše položených polích se během noci nashromáždilo tolik vody, že její boční nápor zeď nevydržela a protrhla se. Níže po proudu následně došlo k zaplavení místní silnice, takže sousední vesnice zůstala na nějaký čas odříznuta.
Zatopen byl kravín, přístřešek, několik hospodářských místností a jeden pokoj pro personál. Voda tam dosahovala asi půl metru, bylo nutné vynést věci a odvést dobytek do bezpečí. Na opačné straně pozemku. V konventu nastal problém s odtokem vody z atria, kanalizace odsud nestíhala odvádět vodu a několika centimetry byly zatopeny i tři pokoje v přízemí. Jen těsně vyvázla kuchyně, hladina se totiž zastavila přesně na úrovni podlahy, ale poté začala postupně opadávat. Během dopoledne přestalo pršet a voda začala pozvolna opadávat. Její odtok ale bude trvat několik dní, protože okolní terén je rovinatý a půda je již zcela nasycená. Situace se navíc může v krátké době opakovat. Největší materiální škodu v tuto chvíli představuje kromě zřícení již zmíněné zdi i velmi pravděpodobný úhyn ryb.
Momentálně nás čeká vyklízení zatopených místností, sušení věcí, celkový úklid a především potom dezinfekce a sbírání odpadků. Voda stále zůstává asi na třetině plochy pozemku, dokud neodtečě není možné přesně vyčíslit všechny škody a to především na úrodě. Až na závěr se přistoupí k výstavbě nové zdi, která momentálně není na pořadu nutných věcí.

Zobrazeno 126×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio